Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Περί ματαιότητας


Η δόξα δεν διατηρείται μετά θάνατον

Έχεις πλούτο ή από μεγάλη οικογένεια προέρχεσαι; Και δέχεσαι τιμές για την ομορφιά του σώματος σου και για την προσφορά σου στην πατρίδα; Πρόσεχε τον εαυτό σου, διότι είσαι θνητός· διότι «είσαι γη και στη γη θα επιστρέψεις» (Γεν. γ΄19). Κοίταξε τι έγινε με άλλους, οι οποίοι πριν από σένα είχαν δεχθεί τέτοιες τιμές. Που είναι αυτοί, που είχαν πολιτικές εξουσίες; Που είναι οι ακαταμάχητοι ρήτορες; Που είναι αυτοί, που παρέθεταν τα μεγάλα πανηγύρια; Που είναι οι στρατηγοί, οι τύραννοι, οι λαμπροί ιππείς; Δεν είναι όλα σκόνη; Δεν είναι όλα μύθος; Δεν βρίσκονται τα μνημόσυνα της ζωής τους σε λίγα οστά; Σκύψε στους τάφους, εάν μπορείς να διακρίνεις ποιος είναι δούλος και ποιος κύριος· ποιος ο φτωχός και ποιος ο πλούσιος. Διάκρινε, αν μπορείς, τον φυλακισμένο από τον βασιλιά, τον δυνατό από τον αδύνατο, τον ευπρεπή από τον απρεπή. Αυτός που σκέπτεται τη φύση δεν θα φερθεί ποτέ αλαζονικά.

Μέγας Βασίλειος

Η ελπίς στο Θεό και όχι στον πλούτο

Διότι δεν πρέπει να σκέπτεσθε πολύ τον πλούτο, ούτε να είστε αλαζόνες με τη ματαιότητα αυτού του κόσμου, μόνο στο Θεό να ελπίζετε και να Τον έχετε ως βοηθό σας, και να μη χάνετε αυτή την ελπίδα· αυτός, που εγκατέλειψε την καλή άγκυρα της ψυχής του, στηρίζοντας τις ελπίδες του σε μάταια πράγματα, τον εαυτό του ενέπαιξε, τίποτε άλλο εκτός από γέλιο δε θα κερδίζει για τη μάταιη και άμυαλη αλαζονεία του.

Ευσέβιος Καισαρείας

Ο άγιος

Ο άγιος είναι ο μέγιστος νικητής: μπροστά στα πόδια του κείται ο κόσμος νεκρός.
Όταν ο μεταξοσκώληκας μεταμορφωθεί σε πεταλούδα, η πεταλούδα νικηφόρα στέκεται στο άδειο κουκούλι.       Απ’ όλα τα μαγαζιά το παιδί πιο πολύ αγαπά το μαγαζί με τα παιχνίδια.
Απ’ όλα τα μαγαζιά στην πόλη, για τον ενήλικα άνθρωπο το πιο πληκτικό μαγαζί είναι των παιδικών παιχνιδιών.
Ότι είναι ο κόσμος με τις κούκλες και τις χαλκομανίες για το παιδί, τέτοιος είναι και ο φυσικός κόσμος για τον άγιο, όταν η ψυχή του ανεβεί στον ηθικό και πνευματικό κόσμο.
Η αποκαλυμμένη αυταπάτη για τον πνευματικό άνθρωπο επισημαίνει το σημείο, με το οποίο τελειώνει ο ένας κόσμος και αρχίζει ο άλλος.

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

Ο Κύριος είναι παντού

Ο Κύριος είναι παντού και όλα τα αγκαλιάζει με την αγάπη και την παντοδυναμία του. Πρέπει λοιπόν να είμαι αμέριμνος εν Κυρίω. Αμέριμνος δεν θα πει αργός και ρίψασπις μπροστά στο καθήκον. Θα πει: άνθρωπος που τρέφει εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού, αφού κάμει το δικό του χρέος.
Ο Θεός μας έφερε στην ύπαρξη από την ανυπαρξία. Μόνοι μας, δεν είμαστε τίποτε. Μόνοι μας ούτε να ζήσουμε απλώς δεν θα μπορούσαμε. Γιατί ο Θεός μας τα δίνει όλα: τη ζωή μας, τη δύναμή μας, το φως μας, τον αέρα μας, τη βρώση και την πόση μας, όλα όσα ανήκουν στον πνευματικό χώρο. Και όλα όσα ανήκουν στον υλικό: τον ήλιο, την ατμόσφαιρα, το ψωμί, το νερό, τα ενδύματα, το κατάλυμά μας. Μακάριοι οι «πτωχοί τω πνεύματι», που πάντοτε αναγνωρίζουν τη δική τους μηδαμινότητα και την παντοδυναμία και μεγαλοσύνη του Θεού.
Μακάριοι όσοι μπορούν να μένουν ελεύθεροι από μικρόκαρδες μέριμνες.
Μακάριοι αυτοί που έχουν απλή καρδιά.
Μακάριοι όσοι αναθέτουν στον Κύριο την κάθε μέριμνά τους. «Εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα» (από την Θεία λειτουργία). Αρκεί να είμαστε πάντοτε μαζί με τον Θεό και τίποτε δεν θα μας στερήσει η αγάπη του από όσα έχουμε ανάγκη.
«Ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν». (Ματθ. Στ΄33).
Αρκεί να έχεις τον Θεό στην καρδιά σου, να είσαι πάντοτε αχώριστος απ’ Αυτόν, και όλα τα υλικά πράγματα που χρειάζεσαι θα σου προστεθούν. Όπου ο Θεός, εκεί και κάθε ευλογία, κάθε δωρεά.
Όποιοι αγαπούν τον Θεό, ακολουθούνται από όλα τα χαρίσματα, όπως η σκιά ακολουθεί το σώμα.

Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης


Πολύ καιρό ξόδεψα στη ματαιότητα

Εγώ πολύ καιρό ξόδεψα στη ματαιότητα.
Όλα μου σχεδόν τα νεανικά χρόνια τα αφάνισα μέσα στη ματαιοπονία που είχα μαθητεύοντας στη σοφία πού ο Θεός εμώρανε. Ώσπου, κάποτε, σαν να σηκώθηκα από βαθύν ύπνο, κοίταξα κατάματα το θαυμαστό φως της ευαγγελικής αλήθειας.
Κατάλαβα πολύ καλά τι άχρηστη είναι ἡ σοφία των αρχόντων τούτου τοῦ αιώνα, που καταργούνται. 

Μέγας Βασίλειος


Να έχετε τον θάνατο πάντοτε εμπρός εις τα μάτια σας. Και έτερος καλύτερος διδάσκαλος δεν είναι άλλος από τον θάνατο. Δεν είμαι άξιος αδελφοί μου, να σας διδάξω και να σας συμβουλεύω, πλην αποτολμώ και παρακαλώ τον γλυκύτατό μου Ιησού Χριστό και Θεό να στείλει ουρανόθεν τη χάρη του και την ευλογία του, να ευλογήσει και αυτή τη χώρα και όλα τα χωριά των χριστιανών, να ευλογήσει τα σπίτια σας και τα πράγματα σας και τα έργα των χεριών σας και πρώτον, αδελφοί μου, άμποτε να ευσπλαχνισθεί ο Κύριος να συγχωρήσει τα αμαρτήματα σας και να σας αξιώσει να απεράσετε κι εδώ καλά, ειρηνικά, αγαπημένα, εις αυτή τη μάταιη ζωή και μετά ταύτα να πηγαίνετε εις τον παράδεισο, εις την πατρίδα μας την αληθινή, να χαίρεσθε και να ευφραίνεσθε και να δοξάζετε και να προσκυνείτε Πατέρα, Υιόν και Άγιον Πνεύμα, Τριάδα ομοούσιον και αχώριστον.

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός


Δεν υπάρχουν σχόλια: